Skip to content
BAUHAUS Crop

Bauhaus – en ny verdensorden

Der skete rigtig meget op til og i årene efter 1900. Industrialiseringen fik fart på, her blev opfundet nye produkter, hittet på nye materialer – bilen blev opfundet, og i 1903 lettede verdens første fly drevet af en maskine.

Bygningsarkitekturen og kunsten blev selvfølgelig præget af alt det, der pludselig skete, og netop i disse årtier voksede nye kunstretninger frem, og man syntes at bryde med tidligere tiders pynt og pragt og finurligheder.

Men vigtigst var formentlig Bauhaus – ”bygningshuset”. En skole, der skulle samtænke kunsten og håndværket, som satte funktion foran dekoration, og som skulle nedbryde modsætningen mellem rig og fattig. I 1918 grundlagde den tyske arkitekt Walter Gropius Bauhausskolen i den historiske by, Weimar. Alt, hvad der havde med design og funktion at gøre, blev gentænkt – lige fra spisebestik til huse. Farverne? De skulle være enkle og klare – og afspejle, at huset ”er en maskine til at bo i,« som den franske arkitekt Le Corbusier udtrykte det. Billedkunsten er da også kendetegnet ved abstrakte og symmetriske malerier sat i stærke farver.

Bauhaus blev begyndelsen på den stilretning, vi på mange måder stadig bekender os til: Funktionalismen. En af skolens senere ledere, Mies van der Rohe, tegnede eksempelvis, hvad vi kunne betegne som ur-parcelhuset med fladt tag. Herhjemme tog flere danske designere og arkitekter tråden op, eksempelvis møbeldesignerne Hans J. Wegner og Børge Mogensen og designeren og arkitekten Arne Jakobsen.

Nazisterne mente, at Bauhaus var samfundsundergravende og foranledigede skolen lukket i 1933. Dens ånd blev dog ført videre af Chicago Institute of Design, hvor skolen blev genskabt i 1937.

For os i malerfaget er maleren og farveteoretikeren, schweizeren Johannes Itten, en af de vigtigste Bauhaus-undervisere at kende til. Han udsendte i 1961 værket ”Kunst der Farbe”, hvor han beskæftiger sig med farvepsykologi og farvesystematik. Det er tung læsning – så tung, at han selv udgav en ”lightudgave”. Den findes på dansk under titlen ”Farvekunstens elementer” og kan stadig købes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Her på Farvernes ABC har vi en spændende, let tilgængelig lærebog om Bauhaus. Se den her!

Del dette indlæg